úterý 17. ledna 2012

Sherlock Holmes

Byl jednou jeden všestranný pan spisovatel. Jmenoval se Sir Arthur Conan Doyle a mimo to, že provozoval lékařskou praxi, dal život jednomu z nejslavnějších detektivů Sherlocku Holmesovi. Jeho první příběh se jmenoval Studie v šarlatové (1886). Další román Znamení čtyř (1890) byl následován několika povídkami. A.C.Doyle se poté cítil poněkud unaven a rozhodl se nechat Holmese zemřít v povídce Poslední případ (1893). Naštěstí postavu geniálního detektiva oživil v dalších románech a povídkách.
Literární látka je dodnes zajímavá pro tvůrce různých televizních seriálů, filmů a knih. Z posledních filmových adaptací bych zmínil spektákl Sherlock Holmes (2009) a aktuální pokračování Sherlock Holmes: Hra stínů (2011). První zmíněný snímek jsme viděl, byl to velmi zajímavý pohled na detektiva, bohužel akční složka příběhu poněkud překonávala příběh a bohužel i herecké snažení obou představitelů. Pokračování jsem si již nechal ujít.
Zjevením je však seriál, a mám problém nepoužívat samé superlativy, Sherlock (2010) z dílny BBC. Tvůrci vsadili na modernizaci literární předlohy a nebáli se přesunout egocentrického detektiva a jeho přítele dr. Watsona do současného Londýna a umožňují jim využívat moderní technologie. Vizuální stránka příběhů je prostě dechberoucí, hudba vše skvěle doplňuje. Samostatnou kapitolou jsou představitelé dvou hlavních rolí Benedict Cumberbutch, který opravdu JE Sherlockem a o nic horší Martin Freeman, který zdatně sekunduje v roli Watsona. Obě postavy spolu skvěle rezonují, děj je prokládán vtipnými poznámkami a slovními souboji, během každého devadesátiminutového dílu nemáte příležitost začít se nudit.
Momentálně jsou dokončené dvě třídílné série a BBC v těchto dnech ohlásila výrobu třetí série. Doufejme, že se i přes pracovní vytížení herců dočkáme brzy. Martin Freeman v současnosti natáčí s Peterem Jacksonem Hobita a Benedict Cumberbutch dle aktuálních informací pracuje na pokračování Star Treku, který by měl být uveden v roce 2013.
Pokud se vám tedy stýská po kvalitním detektivním seriálu, nezbývá než zamířit sovu pozornost na tento kousek.

1 komentář:

Dejzi řekl(a)...

Nelze než souhlasit. Za zmínku stojí nevysílaný pilotní díl první série Sherlocka od BBC.