pátek 20. ledna 2012

Kdo je Dr. Who?


Dr.Who? Kdo je doktor Who? Poslední přeživší z rasy Pánů času a zároveň podle Guinessovy knihy rekordů nejdéle běžící sci-fi seriál z produkce BBC. První díl byl odvysílán 23.září 1963 a představitelem titulní postavy byl William Hartnell. V následujících letech se v roli Pána času vystřídalo zatím jedenáct herců, což je dáno tím, že smrt Pána času znamená pouze jeho regeneraci a proměnu v někoho jiného. Po 26 sezónách byl seriál ukončen (1989). V roce 2005 BBC seriál obnovila. V obnoveném seriálu se prozatím vystřídali tři představitelé Christopher Eccleston, David Tennant a Matt Smith.




Pán času cestuje v prostoru i čase pomocí kosmické lodi T.A.R.D.I.S. maskované jako modrá telefonní budka. Většinou s doktorem cestuje někdo další, nejčastěji pohledná společnice, bojují proti různým nepřátelům, zachraňují svět, atp.


Nejde o nijak komplikované sci-fi, většina příběhů je jednoduchých a velký důraz je kladen na humor a nadsázku. Velmi osvěžující je také občasná změna herců, každý představitel Doktorovi totiž dodá jinou osobnost, to samé platí o jeho společnicích, každá je jiná.



Díky úspěchu, se kterým se obnovený Pán času v Británii setkal vznikly i dva tzv. spin-offy (seriály odvozené). Torchwood a The Sarah Jane Adventures.





Takové malé lákadélko pro nerozhodnuté Veselý obličej s otevřenými ústy:

Sestřih 1.–5. série Pána času.

Žádné komentáře: