pátek 6. června 2008

Ať jedí koláče! (Let them eat cakes!)

Díky přátelům jsem před časem objevil velmi originální seriál britské televize Ať jedí koláče (Let Them Eat Cakes) s Jennifer Saunders a Dawn French, předními komičkami britských ostrovů.

Před několika lety jej v pozdních nočních hodinách uvedla Česká televize a vzhledem k náplni seriálu celkem oprávněně. Jde o šest příběhů plných vtipných gagů a dialogů. Humor je to černý, brutální a hrubozrnný a to je na tom právě to skvělé.

Odehrává se na versailleském zámečku v roce 1782. Hlavním trojlístkem jsou hraběnka Colombina de Vache, její služebná Lisette – bývalá prostitutka, homosexuální Bufant, který se stará o garderobu a účesy (spíše paruky) madam. Hlavním pojítkem je řevnivost mezi hraběnčinou konkurentkou hraběnkou de Plounge.

Velkou předností je také vynikající český dabing, které mají na svědomí Jaroslava Obermaierová, Naďa Konvalinková a Stanislav Fišer.

Jen pro představu:

"Otec byl prostitut, matka mi utekla, ještě než jsem se narodila. Od malička jsem se živila koňskými koblížkami a to se s váma táhne celý život, má drahá..."

"To není nic pro ouška čisté a nevinné dívky. Jseš snad čistá a nevinná?" "No mamá, co si myslíte? Nepoznám penis, ani když si na něj sednu."

Žádné komentáře: